Brandskador – Deodorisera och bli av med röklukt i ett hem

få bort röklukt och mögeldoft

Har du fått brandskador med stark röklukt hemma? Skador på ett hem på grund av översvämningar eller eld kan leda till en förödande förlust och en mardröm att städa upp. Dessa dåliga minnen fortsätter leva kvar genom otrevliga odörer i hemmet.

Tips på hur du kan deodorisera och bli av med stanken av röklukt och mögellukt för gott

När fuktproblemet har eliminerats och möglet helt tagits bort och desinficerats så brukar odören försvinna, men om den inte gör det så bör det första steget vara att anlita en rekommenderad städfirma i Södertälje som kommer och ser efter så det inte finns mögel på dolda ställen så som bakom tapeter eller i taket. Fortsätt även att vädra ut så mycket som möjligt och ha igång fläktar så att fastigheten kan torka ut.

Så blir du av med mögellukt efter en översvämning

Om det var ett relativt litet område som svämmade över så är ett enkelt och naturligt sätt för att bli av med kvarvarande doft att skära upp citroner och pressa ut juicen frikostigt över det drabbade området. Låt resterna och citronskalen ligga kvar tills de torkat. En annan metod för att deodorisera är att sätta till ½ kopp blekmedel i en hink med vatten och låta det stå i rummet med alla dörrar stängda.

Så blir du av med röklukt efter en brand

Vanliga deodoriserande luftsprejer är generellt ineffektiva mot rökdoft och erbjuder bara en tillfällig lösning men kan även i vissa fall göra stanken värre. Det första steget är att se till så alla askrester städas bort. Se till så alla dörrar och fönster är öppna samtidigt som du kör fläktar för att vädra ut huset så mycket som möjligt.

För att rengöra tyger bör de blötläggas under natten i en lösning bestående av en kopp diskmedel för diskmaskiner i ca 3,5 liter vatten. Saker som kan blekas kan du göra en lösning bestående av 3,5 liter vatten, en kopp klorin och 4-6 matskedar trisodium fosfat. För andra ytor, framförallt i köket, kan du använda vit vinäger, en produkt som verkligen förstör odörer. Bakpulver är också känt för att absorbera odörer på ett mycket effektivt sätt och kan spridas ut på golv och tyger innan du dammsuger. Du kan även använda aktivt kol som du placerar i skålar runt om i hemmet för att deodorisera.

Kom ihåg att det kan finnas dolda källor för röklukt och då är det bäst att anlita proffs som kan sanera ditt hem åt dig. Proffsen använder avancerade behandlingar så som motverkande kemikalier eller ozon-behandlingar som bryter upp molekylerna som skapar doften. De har också den nödvändiga kunskapen för att kunna sanera möbler och tyger av hög kvalitet utan att förstöra dem. De har också metoder för att bli av med dofter som fastnat i väggarna och ventilationen, som kan orsaka problem långt efter att branden slocknat.