Fläckborttagning – Så får du bort fläckar enkelt

fläckborttagning på alla slags golv

Några tekniker för att få bort fläckar av annorlunda spill på golv

När vi står inför att ta bort fläckar så finns det många tekniker för att få bort fläckar att ta till, men du måste välja den rätta metoden för just det jobbet. Vissa populära metoder är att använda ammoniak, blekmedel, vissa enzymer, limonen och till och med bakpulver för att rengöra.

Känn till ditt golv

I hemmet har vi ofta olika sorters golv, inklusive marmorgolv, trägolv, asfaltskakelgolv, tegelstensgolv, vinylgolv och keramiskt kakelgolv. På de icke porösa ytorna finns det ingen risk för fläckar (såsom på vinyl och keramiskt kakel), men trä-, marmor-, asfalt- och tegelstensgolven kräver större omsorg.

Ammoniak

Ammoniak är en gassammansättning som dödar bakterier och får bort fläcken snabbt. Det är en vanlig ingrediens i glas- och fönsterputsmedel, i golvvaxer och i andra rengöringsmedel. Om du får blodfläckar på ditt golv, prova med att rengöra med en blandning av ammoniak och kallt vatten. Om du inte har det hemma så kan du också använda nagellacksborttagningsmedel och gnugga fläcken ren med det. Jod är fantastiskt till att rengöra olika typer av sår, men om det fläckar golvet så kan det vara svårt att få bort. Dessa kan tas bort med en blandning av ammoniak och vatten. Om fläckarna är särskilt envisa kan du dränka en trasa med blandningen och lämna den på fläcken. När du använder dig av ammoniak var försiktig med dina ögon och hud då gasen kan irritera. Vissa personer upplever en brännande känsla och måste tvätta ansikte och ögon och sedan använda hudkräm.

Blekmedel

Om du varit slarvig då du färgat håret och hårfärg droppat på golvet, så ta fram lite blekmedel och blanda det med två delar vatten. De som har trägolv måste torka golvet fort efteråt då vatten inte är bra för trä. Blekmedel arbetar genom att bryta ner de molekylära bindningarna i bakterier och fläckar. Mat- och dryckfläckar rengörs bäst med blekmedel, och de flesta restauranger använder detta på deras golv för att se till att de får bort alla bakterier och fläckar. Du kommer förmodligen också att stöta på blekmedel som en aktiv ingrediens i många fläckborttagningsmedel och rengöringsmedel som säljs under lyxiga namn. Men man bör vara försiktig med blekmedel. Blandat med vissa rengöringsmedel så bildas giftiga klorinångor.

Enzymer

Enzymer eller limonen, är aktiva ingredienser i många rengörings- och fläckborttagningsmedel. Dessa enzymer används ofta i tvättmedel och de kan hjälpa till att få bort fläckar av mat, gräs, jord och blod. Limonen fungerar bra till att få bort fläckar från alkoholhaltiga drycker, godis, fett, färsk frukt, bläck, läppstift, gummisulor samt de som orsakats av färg, lack och olja.

Bakpulver

Om du har husdjur eller barn hemma och hittar urinfläckar på golvet, så använd helt enkelt lite flytande blekmedel med vatten och skölj sedan noggrant bort med rent vatten. På trägolv så använd ett slipande medel såsom bakpulver. Det fungerar också bra för att få bort fläckar från skokräm. Om du försöker få bort en envis fläck, blanda lite bakpulver med vatten till en smet och lämna blandningen på fläcken i några timmar. Detta fungerar också bra till att få bort fläckar från frukt, vin och bäbisuppkastningar.

Så om du vill vara förberedd för de flesta fläckar se till att du har en samling av de fem fläckbekämpare hemma så du kan få bort alla sorters fläckar. Kom bara ihåg att viss försiktighet bör åtas för fläckborttagning på vissa slags golv, såsom massiva trägolv, parkettgolv och golvmattor.

Vi är proffs på att få det rent under en slutstädning i Södertälje!