Hur rengör du egentligen köksbänkar i marmor på rätt sätt?

guide till att rengöra köksbänkar i marmor

Att ha bänkskivor av marmor i köket gör ett starkt och positivt intryck vilket är varför detta är så populärt. Marmor som material är mycket eftertraktat, eftersom den överträffar många andra genom sin enastående lyster som varar. Hållbarhet är alltså ett viktigt kännetecken, dessutom är marmor inte så dyrt jämfört med andra estetiskt tilltalande material och är lätt att underhålla. Om det rengörs med försiktighet, bör den himmelska glansen hålla en hel generation och mer därtill. Kontakta de bästa städfirmorna i Södertälje för städhjälp.

Lär dig rengöra köksbänkar i marmor

Många offentliga platser som restauranger och kaféer, barer och glasskiosker har bänkskivor i marmor och de ger extra skönhet till inredningen. Titta runt noga innan du investerar i något så läckert och lätt förstört som marmor, av exempelvis vätskor.

Vätskor som förstör marmorn

Kalciumkarbonat är det som marmor egentligen är gjort av när det bildas i jordens inre. Dessa hemligheter är inte riktigt välkända, då skulle geologer veta allt detta. I alla fall är marmor inte en karbonit och det är skillnad! Så kallad odlad marmor är dock annorlunda eftersom den går igenom en komplex tillverkningsprocess. Därutöver är odlad marmor lättare skadad av vassa föremål och till och med av en brinnande cigarett.

Att inte göra vid rengöring av bänkskivor i marmor

Kalciumkarbonat reagerar snabbt med syror och om sådana saker spills på bänkytan av marmor, vad kan du då förvänta dig? Etsningar och fläckar skulle förstås vara resultatet av den kemiska reaktionen. Limesaft är också dåligt, liksom vinäger. Undvik pulveriserade rengöringsmedel, hårda kemikalier och slipmedel. Inget blekmedel. Det som faktiskt händer är att reaktionen av syra korroderar ytan, bara en liten bit. Noggranna ägare och perfektionister skulle tycka att det är tillräckligt dåligt.

Hur du verkligen behöver utföra en korrekt rengöring

Jobbet är i huvudsak så enkelt att det knappt finns alternativa metoder för att utföra arbetet. Tvål, handduk och en sprayflaska fungerar bra. Lite skötsel skulle hålla bänkytan så god som ny under många år med den inbyggda hållbarheten hos natursten.

Gå vidare som du skulle göra i ett kemi experiment på gymnasiet!

Material som ska införskaffas

1 Diskmedel, icke-slipande

2 Sprayflaska

3 Mjuk rengörings duk

4 Disktrasa

5 Varmt vatten

Förfarandet verkar uppenbart, men gå ändå igenom stegen bara för att få det rätt. Se till att allt är rent och fritt från oljiga eller sura ämnen. Blanda en matsked av diskmedlet med varmt vatten i sprayflaskan. Skaka det väl för att blanda och spraya sedan bänkskivan med lösningen överallt men lätt. Torka tvållösningen från bänkskivan med rengöringsduken. Torka till slut bänkskivan med disktrasan.

Hur ofta böra man rengöra sina bänkskivor i marmor?

Det var det. Jobbet blev helt enkelt gjort på några minuter utan större kostnad, med samma material som används varje dag i köket. Hur ofta ska processen upprepas? Kanske en runda varje vecka skulle hålla bänkskivan som ny och förhindra att damm och smuts samlas.

Många människor är oroliga för fläckar på marmorn som egentligen inte är något att oroa sig för. Det tidigare beskrivna rengöringsförfarandet skulle ta hand om allt detta länge någonting med syra inte är involverat. Det allvarliga problemet gäller de små etsningsbitarna som resulterar från att ytan fräts bort, ett problem som inte har någon lösning. Var särskilt uppmärksam på det och slarviga barn kan lätt förstöra vad familjen älskar.

Om alkohol eller tomatjuice spills av misstag måste detta torkas bort omedelbart innan kemiska reaktioner är ett faktum och korroderar den vackra marmorytan, då fläckar skulle dyka upp på dessa platser. Om man inte tar tillräckligt med omsorg om sin bänkskiva kan upprepade spill förstöra den dyrbara investeringen.

Fläckar, om de får bosätta sig, skulle bli envisa och motstå dina försök till rengöring. Tvål och vatten skulle dock räcka om du applicerar detta i tid. Ett ord om finslipade och polerade ytor; finslipade exteriörer är väldigt släta och lysande, reflekterar ljus och passar exempelvis golv. Polerade ytor är också blanka, visar färger och reflekterar ljus. Finslipade ytor har redan märken och potentiella ytterligare skador tack vare exempelvis sura vätskor som kanske inte syns. Finslipade ytor färgar mer, men de polerade kommer att behöver skrapas mer. Mycket jobb!